24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Έρευνα στις ΗΠΑ για τον κορονοϊό με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα – o Δρ. Ι. Ζαχαριουδάκης μίλησε στην ΕΡΤ (video)

Όταν ένας ασθενής με λοίμωξη Covid-19 εισάγεται σε ένα νοσοκομείο με πνευμονία, οι γιατροί μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο να χρειαστεί διασωλήνωση ή να πεθάνει, ανάλογα με το ιικό φορτίο του κορονοϊού SARS-CoV-2 που ανιχνεύεται στο σώμα του. Αυτό δείχνει μία νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον  Έλληνα λοιμωξιολόγο Ιωάννη Ζαχαριουδάκη. Ο επιστήμονας μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις Έξι», με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, για τα χρήσιμα στοιχεία που φέρνει στο φως η μελέτη της οποίας είναι επικεφαλής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Ι. Ζαχαριουδάκη, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του ιατρικού κέντρου NYU Langone Health -οι οποίοι έκαναν τη σχετική επιστημονική δημοσίευση- μελέτησαν 314 ασθενείς με Covid-19, με μέση ηλικία 64 ετών, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ιικό φορτίο του καθενός. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η ομάδα ασθενών με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο κορονοϊού είχε κατά μέσο όρο 59% μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει πολύ σοβαρά ή να πεθάνει, σε σχέση με την ομάδα των ασθενών που είχαν το χαμηλότερο ιικό φορτίο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος διασωλήνωσης ή θανάτου μπορεί να είναι διπλάσιος για μερικούς ασθενείς με υψηλό ιικό φορτίο. Επίσης, από την μελέτη φάνηκε ότι όσοι ασθενείς έχουν σύντομη διάρκεια συμπτωμάτων (έως επτά ημέρες) και υψηλό δείκτη συννοσηρότητας (συνύπαρξη άλλων χρόνιων παθήσεων) καθώς και όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, είναι πιθανότερο να έχουν υψηλό ιικό φορτίο κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.


Πηγή: ΕΡΤ

Φωτογραφία: ΕΡΤ

 

www.ert.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Call Now Button