24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Αδιαφάνεια, «πονηρές» ρυθμίσεις και … δαπάνες υγείας

This post was originally published on this site

Πως γίνεται η κυβέρνηση να μάχεται κατά της διαφθοράς και να περνά τροπολογίες στη βουλή με ειδικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν – ούτε λίγο, ούτε πολύ – ακόμα και σήμερα την αδιαφάνεια στις δαπάνες υγείας των κρατικών νοσοκομείων;

Και μπορεί να ψηφίστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), που σχεδιάστηκε από τον Π. Πολάκη, ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του. Την ίδια ώρα,  δεν ανακοινώνονται τα στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση υλικών και τις δαπάνες των νοσοκομείων. Υποτίθεται ότι τέθηκε σε λειτουργία το περιβόητο σύστημα BI (Business Intelligence), που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά τα στοιχεία δεν δημοσιοποιούνται.

Ποιες είναι όμως οι επίμαχες ρυθμίσεις ;

Α. Παρατείνεται μέχρι τις 30-9-2018 η ισχύς της παραγράφου του άρθρου 66 του Ν. 4316/214. Ο εν λόγω νόμος προβλέπει ότι:

«Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης περί εφοδιασμού φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.), παρέχεται η δυνατότητα εφοδιασμού των φορέων ΥΠΕ-ΠΕΔΥ, από τους προμηθευτές των Νοσοκομείων εποπτείας κάθε Υ.ΠΕ. με επέκταση των αντιστοίχων συμβάσεων, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Οι πρόσθετες αυτές πράξεις θα υπογράφονται από τον Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ. και τον προμηθευτή και θα πληρώνονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών ΥΠΕ-ΠΕΔΥ έτους 2015. Η ρύθμιση αυτή ισχύει μέχρι την 30ή Ιουνίου 2015».

Το Κράτος δηλαδή  παραδέχεται την ανικανότητά του στις περιπτώσεις, που δεν κατάφερε να κάνει διαγωνισμούς και νέες συμβάσεις, με αποτέλεσμα να προχωρεί σε επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων. Η μη διενέργεια όμως διαγωνισμών δημιουργεί τα γνωστά μονοπώλια!

Β) Παρατείνεται η προθεσμία της διαδικασίας εκκαθάρισης από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών, που αφορούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά, τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, τα λοιπά ΝΠΔΔ και τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας.

Με τον νόμο 4368 του 2016 (άρθρο 90) όλες αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν εξαιρεθεί από τη διαδικασία εκκαθάρισης έως τις 30-6-2018. Με την νέα τροπολογία, λοιπόν, η εξαίρεση παρατείνεται για άλλους 6 μήνες, μέχρι τις 31-12-2018.

Η κυβέρνηση εξαιρεί δηλαδή όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας από τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ! Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι έχει επιβάλλει σειρά μέτρων για τον έλεγχο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Πρόκειται για απόφαση που συντηρεί την αδιαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες του ΕΣΥ.

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print

Πηγή: http://www.healthweb.gr