24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Γυναικολογικές Εξετάσεις: Πότε, Πώς, Γιατί;

Το ραντεβού με τον γυναικολόγο είναι μια ουσιαστική επίσκεψη στη ζωή μιας γυναίκας.

Ανάλογα με την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας, ορισμένες εξετάσεις είναι απαραίτητες.

Ποιες όμως είναι αυτές και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνονται;

Κολπική εξέταση

Μεταξύ των εξετάσεων ρουτίνας που πραγματοποιούνται σε έναν γυναικολογικό έλεγχο, περιλαμβάνεται η κολπική εξέταση, η οποία αποτελεί την εξέταση των γεννητικών οργάνων της ασθενούς λαμβάνοντας επίχρισμα.

Εάν και δεν συνιστάται να γίνεται τακτικά, η κολπική εξέταση μπορεί να είναι χρήσιμη όταν παρατηρείται πόνος κατά την επαφή ή λευκές εκκρίσεις για παράδειγμα.

Αυτή η εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση μάζας, όπως ινομυώματα ή κύστες που δεν έχουν προκαλέσει συγκεκριμένα συμπτώματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολπική εξέταση δεν χρειάζεται να πραγματοποιείται σε κορίτσια 15-16 ετών και κάτω, που δεν έχουν σεξουαλικές επαφές.

Τεστ Παπανικολάου

Κάθε χρόνο, εμφανίζονται νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Για να μειωθούν αυτές οι διαγνώσεις, συνιστάται να γίνεται το τεστ Παπανικολάου σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 25 έως 65 ετών, κάθε τρία χρόνια.

Η συχνότητά του μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση ανησυχητικών συμπτωμάτων.

Το επίχρισμα που λαμβάνεται καθιστά δυνατή την ανίχνευση κυττάρων που αλλάζουν υπό την επίδραση του ιού του θηλώματος, ο οποίος προκαλεί τον καρκίνο.

Η εξέταση είναι απλή και ανώδυνη και πραγματοποιείται με μια μικρή βούρτσα, ενώ μπορεί να εκτελεστεί από έναν γενικό ιατρό ή γυναικολόγο, αλλά και από μια μαία.

Το δείγμα στη συνέχεια αποστέλλεται σε μια δομή ανάλυσης.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο γιατρός θα προτείνει έλεγχο επιχρίσματος, κολποσκόπηση…

Η διαδικασία εξαρτάται από την κάθε περίπτωση.

Ψηλάφηση του μαστού

Η ψηλάφηση του μαστού είναι μια αμφιλεγόμενη εξέταση, η χρησιμότητα της οποίας έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους γιατρούς.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέταση είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει εξογκώματα που αποκαλύπτουν καρκίνο του μαστού που δεν προκαλεί συμπτώματα.

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες γυναίκες παραδέχονται πως δεν ελέγχουν το στήθος του, αν και είναι μια εξέταση που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.

Γυναικολογικές Εξετάσεις: Πότε, Πώς, Γιατί;

Βιοψία

Ο όρος βιοψία περιγράφει μια συγκεκριμένη διαδικασία που μπορεί να εκτελεστεί σε πολλά όργανα: συνίσταται στην αφαίρεση ενός κομματιού ιστού από μια περιοχή που προκαλεί την υποψία του γιατρού.

Αυτή δεν είναι μια εξέταση ρουτίνας, αλλά ένα διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται αφού ο γιατρός αναγνωρίσει κάποια ανωμαλία.

Στη γυναικολογία, το δείγμα μπορεί να ληφθεί από τους εσωτερικούς βλεννογόνους (τράχηλος, ενδομήτριο, ωοθήκη κ.λπ.) αλλά και από το στήθος, σε περίπτωση υποψίας καρκίνου.

Φυσικά, η έρευνα διεξάγεται πάντα μετά από συζήτηση με την ασθενή.

Αυτή η εξέταση είναι πολύτιμη επειδή επιτρέπει την ανάλυση όλων των ύποπτων ιστών, σε αντίθεση με το επίχρισμα που αναλύει μόνο τα επιφανειακά κύτταρα και τη μαστογραφία που δείχνει μια εικόνα.

Η αφαίρεση του ιστού μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ πόνο, αλλά είναι προσωρινός.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπια αιμορραγία.

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια συμπληρωματική εξέταση που χρησιμοποιείται για την αναζήτηση κάποιας παθολογίας.

Συνίσταται στην εισαγωγή ενός πολύ λεπτού ενδοσκοπίου (μικρή ιατρική κάμερα) στη μήτρα, προκειμένου να παρατηρηθεί το εσωτερικό του τραχήλου και της κοιλότητας της μήτρας.

Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται σε περίπτωση ανωμαλιών στο υπερηχογράφημα, εάν το ενδομήτριο είναι παθολογικό ή εάν υπάρχει η εντύπωση ενός πολύποδα.

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο, στο πλαίσιο μιας τυπικής επίσκεψης, καθώς απαιτείται αναισθησία.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ πόνο, αλλά είναι λιγότερο συχνός εάν η ασθενής είναι χαλαρή.

Ακτινολογικές εξετάσεις

Ο υπέρηχος είναι μια εξέταση που εκτελείται συχνά στο γραφείο του γυναικολόγου.

Εάν η ασθενής αισθανθεί κάποια μάζα, ή πόνο σε περίπτωση ανώμαλης αιμορραγίας, είναι καλό να γίνει ένα υπερηχογράφημα.

Αυτή η τεχνική απεικόνισης έχει πολλές χρήσεις.

Επιτρέπει την αναζήτηση παθολογιών στις ωοθήκες, τη μήτρα ή το ενδομήτριο.

Χάρη κυρίως σε αυτήν, μπορεί να διαγνωστεί η ενδομητρίωση.

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους: κοιλιακό ή ενδοκολπικό.

Ο ενδοκολπικός ανιχνευτής επιτρέπει στον γυναικολόγο να δει με ακρίβεια τις ωοθήκες, αλλά δεν χρησιμοποιείται σε γυναίκα που δεν έχει σεξουαλικές επαφές.

Εκτός από τον υπέρηχο, η μαστογραφία και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση καρκίνου του μαστού.

Η υστεροσαλπιγγογραφία ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη ένδειξη: μελετά την κοιλότητα της μήτρας και τις σάλπιγγες, οι οποίες δεν είναι ορατές με άλλες τεχνικές.

Χρησιμοποιείται ευρέως σε περίπτωση υπογονιμότητας, για να εντοπίσει ένα πιθανό πρόβλημα με τις σάλπιγγες.

Εξετάσεις μετά την εισαγωγή ενός σπιράλ

Το σπιράλ είναι μια συσκευή αντισύλληψης της μήτρας που τοποθετείται από έναν επαγγελματία υγείας (γενικό ιατρό, γυναικολόγο, μαία).

Συνήθως, ενάμιση μήνα μετά την εισαγωγή του πραγματοποιείται μια εξέταση, προκειμένου να ελεγχεί εάν η ασθενής αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα ή σημαντικό πόνο.

Έπειτα από αυτόν τον πρώτο έλεγχο, πραγματοποιείται μία εξέταση ετησίως, εκτός εάν παρουσιαστούν μη φυσιολογικά συμπτώματα.

Ειδικότερα, η ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της εάν πάσχει από σοβαρό πόνο και αιμορραγία εκτός της περιόδου της.

www.y-o.gr

The post Γυναικολογικές Εξετάσεις: Πότε, Πώς, Γιατί; first appeared on Υγεία & Ομορφιά.

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Call Now Button