24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Ενεργειακά Ποτά και Καρδιακές Παθήσεις

This post was originally published on this site

Τα ενεργειακά ποτά είναι επικίνδυνα για άτομα με καρδιακές παθήσεις, καθώς η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή ακόμη και καρδιακή ανακοπή, κυρίως λόγω της καφεΐνης.

Δεν είναι όλα τα ενεργειακά ποτά ίδια

Ενώ υπάρχουν ενεργειακά ποτά που προορίζονται για άσκηση (πρόσληψη υδατανθράκων, μετάλλων κ.λπ.), υπάρχουν και ενεργητικά ποτά με μια πολύ συγκεκριμένη σύνθεση, πολύ πλούσια σε καφεΐνη και σάκχαρα, σε ταυρίνη (ένα αμινοξύ που παρεμβαίνει στο επίπεδο της καρδιάς, των μυών και του κεντρικού νευρικού συστήματος) και σε γλυκουρονλακτόνη, που υποτίθεται ότι καταπολεμά την κόπωση.

Υπάρχουν περίπου εκατό είδη ενεργειακών ποτών, με περιεκτικότητα σε καφεΐνη μεταξύ 12 έως 32 mg/100 ml ή έως 80 mg σε ένα κουτί.

Άλλες φυτικές ενώσεις που υπάρχουν σε αυτά τα σκευάσματα μπορεί επίσης να παρέχουν καφεΐνη, όπως το γκουαρανά.

Ηλικιωμένοι και ενεργειακά ποτά

Το 17% του πληθυσμού (άνω των 14 ετών) καταναλώνει ενεργειακά ποτά σε τακτική βάση, και πιο συχνά οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (60% έναντι 40%).

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τηρούν αρχεία.

Για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, το 40% του πληθυσμού είναι περιστασιακοί ή τακτικοί καταναλωτές.

Στην Ευρώπη, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών διπλασιάζεται κάθε 4 έως 5 χρόνια, ένα μαζικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το προφίλ των καταναλωτών, αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους, ωστόσο, ακόμα και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, με το 12% να είναι μεταξύ 55- 64 ετών και το 21% να είναι 65 ετών και άνω.

Το 10% των συνταξιούχων καταναλώνει τακτικά αυτά τα προϊόντα, ενώ παρατηρείται ισχυρή οικογενειακή κατανάλωση (48% στο σπίτι), καθώς και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, πιθανώς για αύξηση της απόδοσης (σωματική, διανοητική, σεξουαλική) που μειώνεται με την ηλικία.

Ενεργειακά ποτά: Το μη ισορροπημένο ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους

Μια συλλογή μελετών υψηλού επιπέδου που δημοσιεύθηκε το 2015, ταξινόμησε τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειακών ποτών:

Στήλη ευεργετικών αποτελεσμάτων:

  • Αύξηση της ικανότητας φυσικής αντοχής, χωρίς να ωθεί πίσω το κατώφλι εξάντλησης.
  • Η ψυχική απόδοση φαίνεται να βελτιώνεται αλλά με σχετικά μικρό τρόπο.

Στήλη ανεπιθύμητων ενεργειών:

  • Νευρολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Λόγω δράσεων στην αρτηριακή πίεση και την πήξη του αίματος, η τακτική κατανάλωση σε υψηλές δόσεις (4 έως 5 κουτιά κατά τη διάρκεια της ημέρας) μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτικές κρίσεις, αλλά πάνω από όλα, άγχος, αναταραχή και απώλεια ελέγχου.

  • Γαστρεντερολογικά και μεταβολικά αποτελέσματα.

Η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης είναι φυσικά μια πιθανή πηγή διαβήτη και παχυσαρκίας.

  • Επιδράσεις στα νεφρά.

Η δράση τους – διουρητική – συμβάλλει στην αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης με μια ανώμαλη μείωση των επιπέδων καλίου και ασβεστίου, τα οποία είναι απαραίτητα για τις ζωτικές λειτουργίες.

  • Καρδιαγγειακά προβλήματα.

Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα που προκαλούνται από τα ενεργειακά ποτά.

Ενεργειακά ποτά, ενδεικτικά καρδιακών ανωμαλιών

Ενεργειακά Ποτά και Καρδιακές Παθήσεις

Σε καρδιαγγειακό επίπεδο, μια καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% των περιπτώσεων με προϋπάρχουσες καρδιακές ανωμαλίες συσχετίστηκαν με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα δύο τρίτα των νέων που συμβουλεύονται το τμήμα έκτακτης ανάγκης για αίσθημα παλμών, πόνο στο στήθος και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, είναι καταναλωτές ενεργειακών ποτών (3-4 κουτιά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη), ενώ εάν υπάρχουν προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, υπάρχει προδιάθεση για πιο επικίνδυνα συμπτώματα (καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανακοπή).

Καφεΐνη και καρδιά: «η δόση δημιουργεί το πρόβλημα»

Περισσότερο από την ταυρίνη, για την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, ο κύριος ενοχοποιημένος παράγοντας που περιέχεται στα ενεργειακά ποτά είναι η καφεΐνη.

Η καφεΐνη είναι ένα ψυχοδιεγερτικό που έχει ως κύριες επιδράσεις την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της διεγερτικής δράσης στον οργανισμό, καθώς αυξάνει παροδικά τους καρδιακούς παλμούς, τις εξω-συστολές (πρόωρες συστολές του μυοκαρδίου που προκαλούνται από ηλεκτρικά σήματα μη φυσιολογικής προέλευσης) και την αρτηριακή πίεση.

Και σε καρδιακούς ασθενείς;

Οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν: η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των σπασμών των στεφανιαίων αγγείων (αυθόρμητες συστολές των στεφανιαίων αρτηριών) που προκαλούνται από την κατανάλωση υψηλής δόσης ενεργειακών ποτών μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και στηθάγχη.

Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο αγγειόσπασμος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για αυτούς τους λόγους, τα άτομα με καρδιακή νόσο πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά και, στη χειρότερη περίπτωση, να μην υπερβαίνουν το ένα και όχι κάθε μέρα.

Εκτίθενται σε προβλήματα με διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και αυτό μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη στεφανιαία ανεπάρκεια (των αρτηριών της καρδιάς) ή την καρδιακή ανεπάρκεια.

www.y-o.gr

The post Ενεργειακά Ποτά και Καρδιακές Παθήσεις first appeared on Υγεία & Ομορφιά.

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Πηγή: https://www.y-o.gr/

Call Now Button