24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Κορονοϊός: Ένας στους πέντε που ανάρρωσαν από τον ιό εμφανίζει ψυχική ασθένεια

Αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και αϋπνία είναι οι πιο κοινές ψυχικές επιπτώσεις σε ασθενείς που ανάρρωσαν από κορονοϊό.

 Ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό των ασθενών με Covid-19 θα εμφανίσει, μέσα σε 90 ημέρες μετά τη διαγνωσμένη λοίμωξη, κάποια ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Ψυχίατροι που συμμετείχαν στην έρευνα παρατήρησαν, επιπλέον, αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στους ηλικιωμένους που επιβίωσαν από το νέο κορονοϊό.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας, Paul Harrison, επιβεβαιώνει τον αυξημένο κίνδυνο με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπη η ψυχική υγεία όσων ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19, καθώς υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη διερεύνησης των αιτιών και εύρεσης θεραπειών για ψυχικές διαταραχές, σχετιζόμενες με την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός.

Τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας έδειξαν, επίσης, ότι οι άνθρωποι με κάποια προϋπάρχουσα ψυχική διαταραχή είχαν κατά 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με Covid-19.

«Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ένα συνδυασμό στρεσογόνων παραγόντων, που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πανδημία, και τις φυσικές επιπτώσεις της ασθένειας» δήλωσε ο Michael Bloomfield, σύμβουλος Ψυχίατρος στο University College του Λονδίνου.

ΠΗΓΗ: Reuters

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αλεξάνδρα Πιτσούνη 

www.ert.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Call Now Button