24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Νέα ανακάλυψη για τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών

This post was originally published on this site

Ο Samir Haj-Dahmane, Ph.D., ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ινστιτούτου Ερευνών Buffalo για τους εθισμένους στην κάνναβη, ανακάλυψε πως μεταφέρονται ορισμένοι νευροδιαβιβαστές και φτάνουν στους στόχους τους στον εγκέφαλο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες φαρμάκων για να βοηθήσουν το άγχος και άλλα αρνητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ερευνητές από το RIA και το Πανεπιστήμιο Stony Brook δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, γνωστή ως πρωτεΐνη δέσμευσης λιπαρών οξέων 5 (FABP5), είναι το κλειδί για το πώς οι ενδοκανναβηνοί ταξιδεύουν από τους νευρώνες σε υποδοχείς στον εγκέφαλο. Η έρευνα αυτή, με επικεφαλής τον Haj-Dahmane, υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και SUNY REACH (Αριστερά Έρευνας στην Ακαδημαϊκή Υγεία).

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι φυσικά λιπίδια που παράγονται στον εγκέφαλο και ελέγχουν πολλές φυσιολογικές λειτουργίες και λειτουργίες συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων, του στρες, του πόνου, του ελέγχου του κινητήρα και της γνώσης. Ελευθερώνονται από τα εγκεφαλικά κύτταρα, τα ενδοκανναβινοειδή πρέπει να ταξιδεύουν μέσα από ένα υγρό περιβάλλον για να φτάσουν και να ενεργοποιήσουν τους υποδοχείς των κανναβινοειδών και να παράγουν τα φυσιολογικά τους αποτελέσματα.

«Για σχεδόν 40 χρόνια, ένα μακροχρόνιο ερώτημα στον τομέα της ενδοκανναβινοειδούς έρευνας είναι πώς αυτά τα λιπίδια μπορούν να ταξιδεύουν μέσα από ένα υδατικό (νερό) περιβάλλον και να φθάσουν τους συγκεκριμένους στόχους τους», λέει ο Haj-Dahmane. «Η έρευνά μας προσδιορίζει το FABP5 ως το κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη αυτής της διαδικασίας».

Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη στην τρέχουσα κατανόηση της λειτουργίας των ενδοκανναβινοειδών στον εγκέφαλο, η οποία είναι χρήσιμη  λόγω της πολλαπλής φυσιολογικής λειτουργίας και της συμπεριφοράς του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του εθισμού, της μνήμης, της όρεξης και της ρύθμισης του πόνου.

«Δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το θεραπευτικό δυναμικό των endocannabinoids, είναι πολύ πιθανό ότι το FABP5 θα αποτελέσει το επίκεντρο της μελλοντικής μεταγραφικής έρευνας για την ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών για ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές που αφορούν αυτό το σύστημα», λέει ο Haj-Dahmane.

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print

Πηγή: http://www.healthweb.gr