24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Οι Ωφέλιμες Ιδιότητες του Κάστανου

Το κάστανο είναι μια παραδοσιακά ελληνική υπερτροφή.

Έχει μια χαρακτηριστική γλυκιά γεύση, πολύ πλούσια.

Τα κάστανα καταναλώνονται συνήθως τον χειμώνα βραστά, ψητά και ως μαρόν γλασέ.

Παρόλο που τα κάστανα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών, η θρεπτική τους αξία είναι ισότιμη με αυτήν του καλαμποκιού.

Τα κάστανα δεν περιέχουν την ποσότητα λίπους που περιέχουν οι ξηροί καρποί, αλλά είναι πλούσια σε νερό.

Δίνουν πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια που δίνουν κατά μέσο όρο 600 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Αντίθετα τα κάστανα δίνουν 170 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Αυτό δε σημαίνει ότι συστήνεται η αλόγιστη κατανάλωσή τους ειδικά από όσους είναι σε δίαιτα.

Τα κάστανα αποτελούν πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών που βοηθούν στην αίσθηση του κορεσμού.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας, ενώ ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ώστε να μη νιώθει κανείς πείνα μετά την κατανάλωσή τους.

Τα κάστανα δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης στο αίμα.

Επίσης συστήνεται η κατανάλωσή τους σε άτομα που θέλουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση, καθώς τα κάστανα αποτελούν άριστη πηγή καλίου και μαγνησίου, ενώ δεν περιέχουν καθόλου νάτριο.

Επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη C και η Ε, οι οποίες καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι οι παθήσεις της καρδιάς και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα κάστανα περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η Β6 και το φυλλικό οξύ, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

Τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη που σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη χωρίς να τους δημιουργούν γαστρεντερικές διαταραχές.

Επίσης, μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βασικά μέταλλα όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, γι’ αυτό και θεωρούνται ιδανικό σνακ για όλες τις ηλικίες, αφού παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, στην ανάπτυξη των οστών και δοντιών.

Το κάστανο είναι ένας θρεπτικός καρπός που αξίζει να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του εντάσσοντάς τον σε ένα χειμωνιάτικο διαιτολόγιο, πάντα με μέτρο.

www.y-o.gr

The post Οι Ωφέλιμες Ιδιότητες του Κάστανου first appeared on Υγεία & Ομορφιά.

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Call Now Button