24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Ο θανατηφόρος ιός «Τσαπάρε» εμφανίστηκε στη Βολιβία και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο

Η ανακοίνωση των Αμερικανών επιστημόνων αποτελεί μια ακόμα υπενθύμιση ότι, πέρα από το νέο πανδημικό κορονοϊό SARS-CoV-2, υπάρχουν πολλές ακόμη δυνητικές απειλές «εκεί έξω».

Ο ιός «Τσαπάρε» όπως αποκαλείται, που πρωτοεμφανίστηκε στην ομώνυμη επαρχία της Βολιβίας το 2004, επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι επιστήμονες των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τα πορίσματα της σχετικής μελέτης στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής.

Ο εν λόγω ιός πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί ως ξενιστή τους αρουραίους, πιθανώς από τους οποίους να μεταδόθηκε στους ανθρώπους, και προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, όπως ο ιός Έμπολα στην Αφρική. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο ιό, ο οποίος εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με τον ιό του δάγκειου πυρετού.

Ενώ ως το 2019 υπήρχε μόνο μια επιβεβαιωμένη περίπτωση του ιού Τσαπάρε σε άνθρωπο, πέρυσι τουλάχιστον πέντε άτομα μολύνθηκαν από τον ιό, που εξαπλώθηκε μεταξύ των πολιτών σε μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ. Ο ιός δύναται να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων μέσω σωματικών υγρών και, ως τώρα, έχει σκοτώσει τρεις ασθενείς.

Φέτος δεν έχει καταγραφεί κάποιο επιδημικό ξέσπασμα, ενώ σύμφωνα με τους ιολόγους, ακόμα κι αν αυτό συμβεί στο μέλλον, είναι απίθανο να μετεξελιχθεί σε πανδημία.

Οι λοιμώδεις αιμορραγικοί πυρετοί, που προκαλούνται από ιούς όπως ο Έμπολα, σπάνια εξαπλώνονται όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις, σαν τη γρίπη ή τη νόσο Covid-19. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι, αφενός υπάρχουν πάντα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη λοίμωξη, αφετέρου η άμεση επαφή είναι αναγκαία για να μολυνθεί κάποιος. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ευκολότερη η απομόνωση των ασθενών και η προστασία των υπολοίπων.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

 

www.ert.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Call Now Button