24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Συχνά Οφθαλμολογικά Προβλήματα

This post was originally published on this site

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα μπορεί να αφορούν κάποια αλλεργική επιπεφυκίτιδα, βακτηριακές λοιμώξεις ή και πιο σοβαρές καταστάσεις…

Βακτηριακή Επιπεφυκίτιδα

Οι οξείες επιπεφυκίτιδες βακτηριακής αιτιολογίας στους ενήλικες, μπορεί να οφείλονται σε χρυσίζων σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο.

Οι χρήστες φακών επαφής μπορεί να μολυνθούν, επίσης, από εντεροβακτηρίδια, ψευδομονάδες και αιμόφιλο ινφλουέντζας.

Αυτή η φλεγμονώδης πάθηση του επιπεφυκότα του ματιού εμφανίζεται απότομα και χαρακτηρίζεται από κόκκινα, «κολλημένα» μάτια το πρωί στο ξύπνημα, δακρύρροια και υπερέκκριση στο μάτι.

Χωρίς θεραπεία, μέσα σε μία εβδομάδα προσβάλλεται και το δεύτερο μάτι.

Η αντιβιοτική τοπική θεραπεία με κολλύριο μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της μόλυνσης μέσα σε μια – δυο ημέρες.

Η αντιβιοτική θεραπεία μειώνει μεν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών τύπου βακτηριακής κερατίτιδας, όμως θέτει σε κίνδυνο αύξησης της αντίστασης σε παθογόνα βακτήρια.

Οι επιλογές για το αντιβιοτικό κολλύριο είναι πολλές, αλλά για τη χορήγησή τους θα πρέπει να υπάρχει ιατρική συνταγή. Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει και τα δύο μάτια, ακόμη και αν το ένα μοιάζει λιγότερο ή καθόλου επηρεασμένο από τη μόλυνση.

Ιογενής Επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από διαφορετικούς τύπους ιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε αδενοϊό, αλλά μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι ιοί όπως εντεροϊοί.

Τα συμπτώματα είναι: κόκκινο μάτι, αίσθηση ξένου σώματος, δακρύρροια, συχνά φωτοφοβία και οίδημα βλεφάρων.

Σε 1-2 ημέρες μολύνεται και το άλλο μάτι. Η ιογενής επιπεφυκίτιδα συνοδεύεται συχνά από γενικά συμπτώματα, ιδίως ρινίτιδα, που συνδέονται με τον εν λόγω ιό.

Αν πρόκειται για παθολογία ιογενούς φύσεως, δεν υπάρχει ειδικό θεραπευτικό διάλυμα, εκτός από τις επιπεφυκίτιδες ερπητικής αιτιολογίας.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, προσβάλλει και τα δύο μάτια. Τα συμπτώματα τα οποία συνήθως εμφανίζονται, είναι δακρύρροια, υπεραιμία, χήμωση, μία αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι και ρινίτιδα.

Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, προσβάλλει και τα δύο μάτια. Τα συμπτώματα τα οποία συνήθως εμφανίζονται, είναι δακρύρροια, υπεραιμία, χήμωση, μία αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι και ρινίτιδα.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να συνοδεύεται και από άσθμα. Σε αυτή την περίπτωση είναι επείγον να παραπέμψουμε στον γιατρό.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να οφείλεται σε ένα από τα ακόλουθα:

  • Στη γύρη από τα χόρτα του αγρού και τα δέντρα, που προκαλεί μία εποχιακή αλλεργία.
  • Σε αλλεργίες που μπορούν να προκληθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από καλλυντικά, τρίχες ζώων και ακάρεα.
  • Σε επαγγελματικές αλλεργίες από αλεύρι, λάτεξ, βαφές μαλλιών, απορρυπαντικά κ.λπ.
  • Ορισμένα κολλύρια μπορεί να προκαλέσουνε αλλεργικού τύπου επιπεφυκίτιδες λόγω των συντηρητικών που περιέχουν, τα οποία μπορούμε να βρούμε επίσης στα προϊόντα συντήρησης των φακών επαφής.

Οι συμβουλές «κλειδιά»

1. Αποφυγή επαφής με το αλλεργιογόνο.

2. Πλύσιμο του ματιού 4 φορές την ημέρα για απομάκρυνση των αλλεργιογόνων και αραίωση των διαβιβαστών της φλεγμονώδους αντίδρασης.

3. Ενστάλαξη κολλυρίων για να κατευνάσουν την αλλεργική αντίδραση, με αναστολή της αποκοκκίωσης των κυττάρων.

Η χρήση αυτών των κολλυρίων σε μονοδόσεις, είναι προτιμώμενη για να αποφύγουμε την ύπαρξη συντηρητικών που βρίσκονται στις κλασσικές συσκευασίες των κολλυρίων.

Τραυματισμοί από Ξένο Σώμα

Μπορούν να προκληθούν από ένα ξένο σώμα το οποίο αλλάζει την επιφάνεια του κερατοειδούς: ρινίσματα ή σκόνη ξύλου, νύχι, κ.λπ.

Ο πόνος είναι γενικά σημαντικός και συνοδεύεται από φωτοφοβία. Ακόμη και η οπτική οξύτητα μπορεί να μειωθεί.

Απαιτείται άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για την απομάκρυνση του ξένου σώματος μετά από τοπική αναισθησία, εάν είναι απαραίτητο.

Παράλληλα, συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά και / ή θεραπευτικές οφθαλμικές σταγόνες.

Η χρήση των κολλυρίων σε μονοδόσεις είναι προτιμώμενη για να αποφύγουμε την ύπαρξη συντηρητικών που βρίσκονται στις κλασσικές συσκευασίες των κολλυρίων.

Γενικές Συμβουλές για τη σωστή χρήση των κολλυρίων

Πλένετε τα χέρια πριν και μετά τη χρήση του κολλυρίου και να μην ακουμπάει το ρύγχος του περιέκτη στο βλέφαρο ή στο μάτι γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

Ελέγξτε τη λήξη του προϊόντος που έχετε, καθώς τα περισσότερα κολλύρια έχουν χρόνο ζωής από 1 έως 6 μήνες μετά από το άνοιγμά τους.

Φροντίστε τον σωστό τρόπο φύλαξης του κολλυρίου, καθώς μερικά από αυτά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Κάποια κολλύρια μπορεί να προκαλέσουν παροδική θόλωση ή ερεθισμό (τσούξιμο). Αυτές οι ενοχλήσεις περνούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν επιμείνουν, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό.

Το κολλύριο προορίζεται αποκλειστικά για έναν ασθενή και μπορεί να το χρησιμοποιεί μόνο αυτός.

Σε περίπτωση που πρόκειται να χορηγηθεί περισσότερες από 1 σταγόνες ή διαφορετικά κολλύρια, θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 5-10 λεπτά μεταξύ των χορηγήσεων για να είναι σωστή η απορρόφηση και να μην υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

{loadmoduleid 229}

Σε περίπτωση που πρόκειται να χορηγηθεί οφθαλμική αλοιφή ή γέλη, ή μετά από κάθε εφαρμογή να ανοιγοκλείνετε λίγες φορές έντονα τα μάτια ώστε το προϊόν να απλώνεται παντού.

Σε περίπτωση που πρόκειται να χορηγηθούν ταυτόχρονα κολλύριο και οφθαλμική αλοιφή, να ξεκινάτε πάντα με τη χορήγηση του κολλυρίου.

Σοφία Καραΐσκου, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Πηγή: https://www.y-o.gr/

Call Now Button