24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Τα Συμπτώματα της Υψηλής Χοληστερόλης και η Κατάλληλη Διατροφή

Ενώ η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, εντούτοις εάν το επίπεδό της υπερβεί τις κανονικές τιμές, τότε υπάρχει κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερβολικής χοληστερόλης στο αίμα; Ποιες είναι οι λύσεις για τη μείωση της χοληστερόλης; Ποια τρόφιμα να προτιμήσετε; Είναι αναπόφευκτο να εφαρμοστεί μια θεραπεία κατά της χοληστερόλης;

Τα συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς να έχουν προηγηθεί αιματολογικές εξετάσεις. Τα συμπτώματα ωστόσο που μπορούν να σας προειδοποιήσουν για υψηλή χοληστερόλη, περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος που μπορεί έμμεσα να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Και αυτό επειδή το λίπος που συσσωρεύεται στις αρτηρίες μπορεί να αποτρέψει τη διέλευση του αίματος και να προκαλέσει πόνο στο στήθος. Αυτό είναι συχνά ένα σημάδι στηθάγχης που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή και σε άλλα συμπτώματα, όπως η εξάντληση, η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος και το υπερβολικό άγχος. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί επίσης να ευνοήσει κάποιο αγγειακό εγκεφαλικό ατύχημα, εάν τα τοιχώματα των αρτηριών στον εγκέφαλο επηρεάζονται από τα περίσσια λιπίδια.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι η απώλεια δύναμης και το μούδιασμα στα άκρα ή στο πρόσωπο, δυσκολία στην ομιλία ή στον συντονισμό των κινήσεων, ζάλη ή θολή όραση.

Όλα αυτά τα σημάδια είναι προσωρινά, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μεταβείτε άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο, προκειμένου να λάβετε την κατάλληλη φροντίδα.

Για να μην βρεθείτε λοιπόν προ τετελεσμένων, σας προτείνουμε να κάνετε ανά τακτά διαστήματα (ανάλογα με την ηλικία σας και το ιστορικό σας) γενικές εξετάσεις αίματος.

Υψηλή χοληστερόλη: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή;

Η υιοθέτηση μιας διατροφής με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, αποτελεί την καλύτερη θεραπεία κατά της υψηλής χοληστερόλης.

Κατά γενικό κανόνα, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών πρέπει να αποτελεί τη βάση μιας διατροφής κατά της χοληστερόλης.

Ωστόσο, ορισμένα φρούτα όπως το μήλο ή το αβοκάντο έχουν επιπλέον θεραπευτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Μειώστε τη χοληστερόλη σας βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής σας.

Ορισμένα δημητριακά και ξηροί καρποί, όπως πχ. η βρώμη και τα κάσιους, μπορούν επίσης να καταναλωθούν ως μέρος μιας διατροφής κατά της υψηλής χοληστερόλης, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλή χοληστερόλη.

Όσον αφορά τα ζωικά προϊόντα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κρέμα γάλακτος, βούτυρο) με υψηλά λιπαρά και τα κόκκινα και λιπαρά κρέατα πρέπει να περιοριστούν από το διατροφολόγιό σας. Αντ’ αυτών, προτιμήστε τα ψάρια!

Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός κ.λπ.) περιέχουν συγκεκριμένα ακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τέλος, συνιστάται η κατανάλωση φυτικών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο ή το αραβοσιτέλαιο που περιέχουν λιπαρά οξέα καλύτερης ποιότητας, ως μέρος μιας διατροφής κατά της υψηλής χοληστερόλης.

Μειώστε τη χοληστερόλη σας βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής σας

Παράλληλα με την ισορροπημένη διατροφή σας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στον τρόπο ζωής σας. Επομένως, συνιστάται ιδιαίτερα η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος. Η απώλεια βάρους μπορεί να αντιπροσωπεύει, για ορισμένους ανθρώπους, μια πραγματική προϋπόθεση για τη μείωση της χοληστερόλης.

Επιπλέον, θα πρέπει να εντάξετε και τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Και αυτό επειδή η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς. Γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρείτε γυμνασμένο το μυοκάρδιο!

Εάν, παρόλα αυτά τα μέτρα παρατηρείτε το επίπεδο των λιπιδίων να μην μειώνεται και συνεπώς η χοληστερόλη σας να είναι ανεβασμένη, κατά τη διάρκεια των επαναληπτικών αιματολογικών εξετάσεων, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να σας δοθεί κάποια εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή.

www.y-o.gr

The post Τα Συμπτώματα της Υψηλής Χοληστερόλης και η Κατάλληλη Διατροφή first appeared on Υγεία & Ομορφιά.

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Call Now Button