24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Τα Υπέρ και τα Κατά της Ωμοφαγίας

Η ωμοφαγία είναι μια παραλλαγή της χορτοφαγίας και βασίζεται στο ότι όσοι την ακολουθούν δεν τρώνε τίποτα μαγειρεμένο.

Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει, πολλά από τα γεύματά μας μέσα στην ημέρα είναι ωμοφαγικά, όπως οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μια αποκλειστικά ωμοφαγική διατροφή όμως, περιλαμβάνει κι άλλες παραμέτρους και θεωρείται από πολλούς ακραία.

Ωμοφαγικό διαιτολόγιο

Οι ωμοφάγοι καταναλώνουν ωμά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ρίζες, μπαχαρικά και βότανα.

Οι τροφές αυτές καταναλώνονται ανεπεξέργαστες ή αφού έχουν υποστεί την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία.

Χυμοί, αποξηραμένα φρούτα, ορισμένα λάδια και φυτικά γάλατα όπως το γάλα αμυγδάλου εντάσσονται στην ωμοφαγική διατροφή.

Η ωμοφαγική διατροφή απαγορεύει όμως όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το γάλα, τα αυγά, το κρέας, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά και τα ψάρια, αλλά και τα σιτηρά, όπως το ψωμί και τα μακαρόνια, και οτιδήποτε άλλο έχει υποστεί έντονη επεξεργασία.

Τα υπέρ

Η ωμοφαγία περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συνήθως καταστρέφονται ή χάνονται με το μαγείρεμα.

Επίσης, οι ωμοφάγοι καταφέρνουν να αποκλείσουν από τη διατροφή τους τους βασικούς υπαίτιους για πολλές παθήσεις, όπως τα πρόσθετα σάκχαρα και τα λιπαρά.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η ωμοφαγική διατροφή συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.

Με την ωμοφαγία αποκλείεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με πολλά συντηρητικά, ακόμα κι αν είναι φυσικά ή θεωρούνται ακίνδυνα.

Τα κατά

Όπως όλα, έτσι και η ωμοφαγία έχει ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Ένα ωμοφαγικό άτομο δεν καταφέρνει να προσλάβει την κατάλληλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στις τροφές ζωικής προέλευσης και σε εκείνες που η ωμοφαγία απαγορεύει.

Πολλοί ωμοφάγοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12.

Η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η απουσία βιταμινών, όπως της βιταμίνης Β12 που προαναφέρθηκε, αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης ομοκυστεΐνης στο αίμα, με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να βάζει σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς.

Επίσης, οι ωμοφάγοι δεν καλύπτουν επαρκώς τις καθημερινές τους ανάγκες σε πρωτεΐνες, αποκλείοντας ακόμα και τις φυτικές πηγές αυτών των βιταμινών, για παράδειγμα τα όσπρια και τα δημητριακά.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα και τυμπανισμό στη κοιλιά και να ερεθίσει το γαστρεντερικό σύστημα.

Με την ωμοφαγία είναι πιθανό να ξεγελαστεί κανείς και να καταναλώσει επιπλέον θερμίδες, ακόμη και από θρεπτικά τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί και τα φρούτα.

Για να απολαύσει κανείς τα οφέλη της ωμοφαγίας χωρίς να βάζει την υγεία του σε κίνδυνο, καλό είναι να ακολουθεί αυτό το ιδιαίτερο διαιτολόγιο ορισμένες μόνο μέρες της εβδομάδας.

Έτσι θα επιτευχθεί ισορροπία και επάρκεια θρεπτικών συστατικών χωρίς να τίθεται η συνολικότερη υγεία σε κίνδυνο.

www.y-o.gr

The post Τα Υπέρ και τα Κατά της Ωμοφαγίας first appeared on Υγεία & Ομορφιά.

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Call Now Button