24 ΩΡΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Τρανς Λιπαρά – Ποιες Τροφές Πρέπει Οπωσδήποτε να Αποφεύγετε

This post was originally published on this site

Τα γνωστά σε όλους μας τρανς λιπαρά δεν είναι παρά τεχνητά λίπη που οι κατασκευαστές έχουν μετατρέψει με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι στερεό λίπος σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ κανονικά ήταν υγρό.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η κύρια διατροφική πηγή τρανς λιπαρών σε μεταποιημένα τρόφιμα είναι τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Ωστόσο, υπάρχουν και στη φύση σε μικρές ποσότητες στο κόκκινο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτό που ακούμε πολύ συχνά είναι ότι τα τρανς λιπαρά είναι επιβλαβή για την υγεία.

Αυτό ισχύει γιατί τα λιπαρά αυτά δημιουργούν πολλή φλεγμονή στο σώμα.

Συμβάλλουν, επίσης, σημαντικά στις καρδιακές παθήσεις.

Μέρος αυτού που κάνουν είναι η μείωση της καλής χοληστερόλης και η αύξηση της κακής χοληστερόλης.

Οι κυτταρικές μας μεμβράνες είναι φτιαγμένες από λιπίδια και παίρνουμε αυτά τα λιπίδια από τα είδη των λιπών που τρώμε.

Έτσι, εάν τρώτε τέτοια λιπαρά, προσθέτετε μικρές ρωγμές στις κυτταρικές μεμβράνες σας.

Αυτό διαταράσσει τη λειτουργία των κυττάρων και το κάνει έτσι, ώστε τα κύτταρα να μην μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Τέλος, τα τρανς λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ανάπτυξης διαβήτη.

Ενώ τα περισσότερα μεταποιημένα τρόφιμα δεν πρέπει να περιέχουν τρανς λιπαρά λόγω των κατευθυντήριων γραμμών του FDA, μερικά μπορεί να τα έχουν κρυφά.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες στα τρόφιμα.

Αλλά ακόμα και αν λέει μηδενικά λιπαρά, μπορεί να μην είναι καθαρά.

Δείτε στη συνέχεια ποια τρόφιμα παραδοσιακά έχουν τρανς λιπαρά ώστε να αναγνωρίζετε πού πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.

Μαγειρικό λίπος ή μαργαρίνη

Πολλά από αυτά τα σκευάσματα φτιάχνονται με τρανς λιπαρά.

Πλέον υπάρχει μαργαρίνη χωρίς αυτά, όμως καλό είναι να ελέγχετε την ετικέτα πριν τα αγοράσετε.

Μπορεί να έχουν ακόμη μια μικρή ποσότητα τρανς λίπους, που πέφτει κάτω από τα 0,5 γραμμάρια ή λιγότερο.

Αντ’ αυτών, δοκιμάστε το ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο.

Αρτοποιήματα

Πριν αγοράσετε οποιαδήποτε συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, ρίξτε μια ματιά στα συστατικά.

Τα περισσότερα μείγματα κέικ και μπισκότων αναγράφουν μηδενικό λίπος.

Στην πραγματικότητα, όμως, έχουν περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά που είναι κάτω από 0,5 γραμμάρια.

Αυτό μπορεί να ανέβει, εάν το κέικ έχει ζαχαροαλοιφή που περιέχει επίσης λιγότερο από 0,5 γραμμάρια τρανς λιπαρών.

Κρέμες

Οι κρέμες είναι επίσης μια μεγάλη πηγή των συγκεκριμένων λιπαρών.

Να είστε, λοιπόν, επιφυλακτικοί.

Τηγανιτό φαγητό

Τα εστιατόρια και τα fast food μπορεί να τηγανίσουν το φαγητό τους σε λάδι με τρανς λιπαρά.

Κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, επειδή στα εστιατόρια, δεν υπάρχει ετικέτα.

Ζαχαρωτά

Οι καραμέλες σε μέγεθος μπουκιάς με κρεμώδη γέμιση περιέχουν χαμηλή ποσότητα τρανς λιπαρών ανά μερίδα.

Εάν τρώτε περισσότερες από μια, θα καταναλώνετε περισσότερα τρανς λιπαρά από ό, τι θέλετε.

Κατεψυγμένη πίτσα

Η τραγανή υφή που έχουν οι κατεψυγμένες πίτσες οφείλονται στα τρανς λιπαρά που αυτές περιέχουν.

Προτιμήστε να φτιάξετε μία σπιτική – περισσότερη δουλειά, αλλά τουλάχιστον μπορείτε να ελέγχετε τι τρώτε.

www.y-o.gr

The post Τρανς Λιπαρά – Ποιες Τροφές Πρέπει Οπωσδήποτε να Αποφεύγετε first appeared on Υγεία & Ομορφιά.

Κοινοποιήστε στα Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Πηγή: https://www.y-o.gr/

Call Now Button